Sociale Media en Gezondheid
Het onderzoek 'Sociale Media en Gezondheid' is een aanvullende studie van Lifelines in samenwerking met de Radboud Universiteit en het D3I, een onderzoeksproject van verschillende universiteiten in Nederland dat zich bezighoudt met het gebruiken van sociale media-gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.
Doel van het onderzoek
In dit onderzoek wordt gekeken naar stress, gezondheid en sociale groepen. Onze gezondheid wordt niet alleen bepaald door persoonlijke factoren, maar ook door hoe andere mensen met ons omgaan. Door te kijken naar groepen in het dagelijks leven en online groepen, zoals een Facebookgroep, leren we of groepen steun geven of juist stress veroorzaken. De ervaringen van onze deelnemers kunnen ons helpen antwoord te geven op deze vragen.
Twee onderdelen
Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bestaat uit een korte vragenlijst over o.a. sociale groepsvorming en sociale media. Het tweede deel bestaat uit het delen van een aantal Facebook-gegevens.
Let op: Alle informatie over dit onderzoek kun je ook terugvinden in de online informatiebrochure.
Facebookgegevens downloaden
Facebook verzamelt allerlei gegevens over jou als gebruiker, zoals hoeveel vrienden je hebt, jouw interesses, welke evenementen je bezoekt, van welke groepen je lid bent en hoe vaak je actief bent in deze groepen. Je kunt jouw persoonlijke gebruikersgegevens bij Facebook opvragen, en Facebook levert dit dan in de vorm van een ‘gegevenspakketje’.
Voor het onderzoek vragen we of jij deze gegevens over jouw Facebook-gebruik met ons wil delen. Met deze gegevens kunnen wij antwoord geven op de vraag of het gebruik van sociale media invloed heeft op gezondheid.
Sociale media en gezondheid
Nee, dat kan helaas niet. Je kunt alleen meedoen wanneer je een uitnodiging (per e-mail) van Lifelines hebt gekregen.
Ja, dat kan, maar alleen aan het eerste deel van het onderzoek (het invullen van de vragenlijst). Je kunt helaas niet meedoen aan het tweede deel van het onderzoek, de data donatie.
Afhankelijk van de grootte van je gegevens en de drukte bij Facebook kan het enkele minuten, enkele uren of zelfs enkele dagen duren voordat de gegevens beschikbaar zijn. Facebook laat je per e-mail of melding weten wanneer het bestand klaar is om te downloaden.
Ja, wanneer je op het webportaal je gegevenspakketje hebt ‘uitgepakt’ kun je ieder item naar keuze aanvinken en verwijderen door op het ‘prullenbakje’ te klikken. Je hebt op dat moment nog niets verzonden naar de onderzoekers.
Wanneer je op een desktop pc of laptop bent ingelogd bij Facebook en van daaruit de bestanden downloadt, komen ze (normaal gesproken) automatisch in de ‘Downloads’-map terecht. Kijk in deze map of je een bestand ziet die begint met ‘facebook’ en eindigt met .zip
Sommige MacBooks ‘unzippen’ een zip-bestand automatisch bij het downloaden. In dat geval zie je de volgende acht losse mappen.
Wanneer je je wachtwoord niet meer weet kun je die soms vinden op je iPhone (als je die hebt) onder (algemene) Instellingen -> Wachtwoorden. Android-/Google-gebruikers kunnen hun Google Wachtwoordmanager proberen.
Het zou kunnen dat het .zip-bestand te groot is. Het systeem kan alleen bestanden kleiner dan 2 Gigabyte (2.000.000 Kilobyte) verwerken.