Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

Lifelines zoekt: Algemeen Directeur

Ben jij een inspirerend leider die vertrouwen uitstraalt en een scherp oog heeft voor zowel bedrijfsvoering als voor onze medewerkers? Dan is dit jouw kans om dagelijks een bijdrage te leveren aan meer gezonde jaren, want Lifelines zoekt een nieuwe algemeen directeur!

Wat ga je doen?

De algemeen directeur van Lifelines is een capabele leider die de organisatie kan bestendigen en verder kan brengen. Deze persoon combineert kennis op het gebied van bedrijfsvoering en financien met uitstekende communicatie- en managementvaardigheden. De algemeen directeur straalt in- en extern vertrouwen uit, bevordert in- en externe samenwerking en is (financieel) in control. Samen met de collegadirecteur schetst hij/zij een gedragen toekomstperspectief, en beschikt vervolgens over de capaciteiten om de organisatie naar dit perspectief toe te leiden. Door complexe vraagstukken te vereenvoudigen en hanteerbaar te maken, helpt de algemeen directeur de organisatie heldere doelen te stellen en resultaten te behalen.

Taken en verantwoordelijkheden

De algemeen directeur:

  • is eindverantwoordelijk voor het aansturen van beide BV’s van Lifelines;
  • bestuurt primair de Vennootschappen, de uitvoering van Lifelines, inclusief het bewaken van de financiële kaders;
  • geeft leiding aan medewerkers, variërend van uitvoerend personeel tot het management, en overziet de operationele procedures ten aanzien van de onderdelen management, stafdienstverlening en de kolom in de organisatie waarin data en lichaamsmaterialen worden verzameld (Verzamelen & Vierde onderzoeksronde);
  • bepaalt samen met de wetenschappelijk directeur de organisatiestrategie en het (personeels)beleid van de organisatie;
  • draagt zorg voor de externe relaties in het netwerk en de samenwerkingsverbanden met andere organisaties, bedrijven en overheden die voor de ontwikkeling van Lifelines van belang zijn (regionaal, landelijk, internationaal);
  • verbindt de interne (medewerkers) en externe organisatie (deelnemers, partners en leveranciers), met name waar het gaat over bedrijfsvoeringsaspecten;
  • is voorzitter van de vergaderingen met de Deelnemer Adviesraad;
  • is voorzitter van het managementteam;
  • werkt nauw samen met- en staat onder direct toezicht van de Raad van Commissarissen en de Aandeelhouders;
  • draagt zorg voor het goed functioneren van de interne organisatie en heeft daarbij oog voor de (verbinding tussen) medewerkers én teams;
  • is verantwoordelijk voor de beleids- en controlcyclus, jaarverslag en jaarrekening;
  • is verantwoordelijk voor een goed functionerende medezeggenschap van medewerkers.

Omschrijving Lifelines

Wat is Lifelines?

Hoe kunnen we gezonder oud worden? Waarom blijft de één gezond en wordt een ander ziek in zijn leven? Een belangrijk deel van dergelijke vragen kan alleen met wetenschappelijk onderzoek worden beantwoord. En dat is precies waarom Lifelines bestaat: het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek naar gezonder oud worden. Lifelines verzamelt en deelt voor meer gezonde jaren. Dit doen we door van 167.000 mensen uit Noord Nederland gegevens en lichaamsmaterialen te verzamelen en deze beschikbaar te stellen aan onderzoekers en beleidsmakers. Deze gegevens verzamelen we via vragenlijsten en tijdens onderzoeksrondes die ongeveer eens in de 5 jaar plaatsvinden. Met alle data en samples vormt Lifelines de grootste longitudinale biobank van de wereld.

We zijn gevestigd in Roden, waar tevens ons laboratorium zit voor de analyses van samples. In Groningen zit onze Lifestore, de plek waar we alle verzamelde materialen opslaan in vriezers van -80 graden. We zijn dit jaar gestart met de vierde onderzoeksronde waarbij momenteel twee locaties open zijn. Gedurende de onderzoeksronde openen we locaties in heel Noord-Nederland. We zijn een kleine, informele, ambitieuze organisatie en werken nauw samen met partners zoals het UMCG, RUG en Aletta Jacobs School of Public Health.

Bovendien is Lifelines onderdeel van de Health Data Valley; een groep Noord-Nederlandse organisaties (waaronder ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen als universiteiten en overheidsinstellingen) die de handen ineenslaan voor betere gezondheid en zorg door middel van het gebruik van gezondheidsgegevens. Het doel is om nieuwe en slimme manieren te vinden om grootschalige gezondheidsproblemen aan te pakken. De onderzoeksinfrastructuur van Lifelines biedt hierbij de basis voor het verder onderbouwen, monitoren en evalueren van gezondheidsdoelen, gezondheidsakkoorden én gezondheidsbeleid.

Lifelines is gestart onder de vleugels van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Sinds begin 2014 zijn er twee BV’s:

  • Lifelines Databeheer BV; voor beheer van gegevens en lichaamsmaterialen en
  • Medische Biobank Noord-Nederland BV; de werkorganisatie.

Lifelines is een BV zonder winstoogmerk met twee aandeelhouders: het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Het hoofdkantoor van Lifelines is gevestigd in Roden.

Wat vragen wij?

Welke ervaring en competenties vinden wij belangrijk?

  • Academisch denk- en werkniveau;
  • Minimaal 5 jaar leidinggevende ervaring in een hogere management/bestuursfunctie;
  • Ondernemend;
  • Daadkrachtig en resultaatgericht;
  • Inspirerend;
  • Communicatief vaardig;
  • Mens- en samenwerkingsgericht;
  • Organisatiesensitief;
  • Ervaring binnen het bestuurlijke netwerk in de regio, Den Haag of Brussel strekt tot aanbeveling.

Wat wordt jouw plaats in de organisatie?

Bij Lifelines is sprake van een duale directie bestaande uit een algemeen directeur (0,5 fte) en een wetenschappelijk directeur (0,5 fte). De primaire verantwoordelijkheid van de Algemeen directeur behelst het besturen van Lifelines gericht op de bedrijfsvoering in brede zin, inclusief het bewaken van de financiele kaders; de Wetenschappelijk directeur is primair verantwoordelijk voor de wetenschappelijke koers, de positionering en profilering van Lifelines in het maatschappelijke en wetenschappelijke veld.

De directie geeft nadrukkelijk samen leiding aan Lifelines. Dat betekent dat beide directieleden elkaar aanvullen, elkaar kunnen vervangen, elkaars sparringpartner zijn en, hoewel als persoon en qua expertise verschillend, een eenduidige visie uitdragen. Het is dan ook essentieel dat er een ‘klik’ bestaat tussen beide directeuren.

De directie is belast met het besturen van Lifelines, wat onder meer betekent dat de directie verantwoordelijk is voor het opstellen en realiseren van de doelstellingen van Lifelines, de strategie en het beleid en de daaruit voortvloeiende resultatenontwikkeling. De directie legt hierover verantwoording af aan de Raad van Commissarissen. Ten aanzien van belangrijke veranderingen van de identiteit of het karakter van de Vennootschappen legt de directie verantwoording af aan de Algemene Vergadering. De directie kan zich door deskundigen laten bijstaan en zij kan vaste of ad-hoc commissies instellen. Op dit moment zijn de volgende commissies ingesteld: Deelnemer Adviesraad en de Scientific Advisory Committee.

Wat bieden wij?

Arbeidsvoorwaarden

  • Een inspirerende en uitdagende werkomgeving in een (inter)nationaal toonaangevende biobank en cohortstudie die nauw verbonden is met én richting geeft aan het bredere gezondheidsdatalandschap in (Noord) Nederland;
  • Een organisatie met enthousiaste collega’s die zich inzetten voor Lifelines en meer gezonde jaren; een organiastie waarin collega’s bereid zijn elkaar te helpen en waarin hard én samen gewerkt wordt.

Functieomvang ~ 0,5 fte

Vanwege het belang van het bestendigen en verder uitbouwen van het netwerk van Lifelines met haar (toekomstige) samenwerkingspartners in (Noord) Nederland heeft het de voorkeur dat deze functie vervuld wordt door iemand die ook een deeltijdbetrekking heeft bij één van deze organisaties (bijvoorbeeld UMCG, Rijksuniversiteit Groningen) of bereid is deze te aanvaarden. NB Andere geschikte kandidaten nodigen wij ook van harte uit om te reageren, waarbij een gesprek over een passende functieomvang kan worden gevoerd.

Dienstverband

Er zal sprake zijn van benoeming tot statutair bestuurder. Detachering vanuit één van de hiervoor genoemde organisaties behoort ook tot de mogelijkheden.
Primaire arbeidsvoorwaarden: salaris is conform zwaarte van de functie.

Goed om te weten

We voldoen aan de voorwaarden van de privacy wetgeving (AVG) en vernietigen gegevens zodra deze niet meer noodzakelijk zijn. Dit doen we binnen de wettelijke bewaartermijnen. Voor deze functie is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Daarnaast kan een assessment onderdeel uitmaken van deze procedure.

Voor vragen over de functie

Als je vragen hebt over de inhoud van de functie, vinden we het leuk om van je te horen. Neem gerust contact op met Prof. dr. B.W.J.H. (Brenda) Penninx, voorzitter RvC Lifelines of Prof. dr. J.O. (Jochen) Mierau, wetenschappelijk directeur Lifelines.

Solliciteren

Solliciteren kan uitsluitend via het digitale sollicitatieformulier onderaan deze pagina, tot en met 12 januari 2025.
Binnen een half uur na het verzenden van het digitale sollicitatieformulier wordt een ontvangstbevestiging gemaild met nadere informatie.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.

Solliciteer hier