
Zorg voor een ander, blijf zelf in beweging
Nieuw Lifelines-onderzoek laat positieve effecten van mantelzorg zien
Veel ouderen in Noord-Nederland zorgen op latere leeftijd voor een partner, familielid, vriend of buur. Maar wat betekent dat eigenlijk voor je eigen gezondheid? Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Amsterdam UMC ontdekten, met behulp van Lifelines-gegevens, dat het verlenen van mantelzorg samenhangt met minder fysieke achteruitgang op latere leeftijd.

Mantelzorgers blijven lichamelijk actiever
In het onderzoek werden bijna 10.000 ouderen gevolgd, waarvan een deel mantelzorg verleende. Opvallend is dat mantelzorgers fysiek fitter bleven dan mensen die geen zorg verleenden. Vooral op het gebied van matig intensieve activiteiten (zoals schoonmaken of fietsen) en boodschappen tillen en dragen bleken mantelzorgers minder achteruit te gaan. Zorgtaken houden het lichaam blijkbaar actief en in beweging.
Zorgtaken vragen ook hun tol
Tegelijkertijd laat het onderzoek ook zien dat mantelzorg niet zonder belasting is. Zorgverleners begonnen het onderzoek vaker met mentale en fysieke klachten. Vooral vrouwen hadden meer lichamelijke beperkingen dan mannen. Daarnaast bleek dat inkomen en opleidingsniveau een rol spelen: mensen met een hoger inkomen en opleidingsniveau bleven gemiddeld beter fysiek functioneren.


Jouw bijdrage maakt dit onderzoek mogelijk
Dit onderzoek onderstreept het belang van jouw deelname aan Lifelines. Dankzij jullie krijgen onderzoekers beter inzicht in gezond ouder worden, mantelzorg en hoe we mensen die zorgen voor anderen beter kunnen ondersteunen.