Longknobbels niet alleen een probleem onder rokers
Onlangs verscheen een nieuw onderzoek dat inzicht geeft in de aanwezigheid en grootte van longknobbels bij niet-rokers in Noord-Europa. Longknobbels zijn kleine, vaste massa’s in de longen die vaak worden ontdekt tijdens longkankerscreenings. Hoewel de meeste gegevens over longknobbels afkomstig zijn van studies gericht op hoog-risicogroepen, zoals rokers, was er weinig bekend over hun aanwezigheid bij niet-rokers. Wat blijkt: longknobbels komen in een aanzienlijk deel van alle leeftijdsgroepen voor, met een iets hogere prevalentie bij mannen dan bij vrouwen.
Het onderzoek
Dit onderzoek richtte zich op niet-rokers (mensen die nooit hebben gerookt of voormalige rokers) uit de Imaging in Lifelines-studie in Noord-Nederland. Deelnemers van 45 jaar en ouder ondergingen longfunctietests en lage-dosis CT-scans van de borstkas. Zeven getrainde lezers registreerden de aanwezigheid en grootte van longknobbels van 30 mm³ of groter met behulp van semiautomatische software.
Belangrijke bevindingen
- Van de 10.431 deelnemers had 42% minstens één longknobbel.
- De prevalentie van longknobbels nam toe met de leeftijd, van 39,4% bij mannen en 27,7% bij vrouwen in de leeftijdsgroep 45-49 jaar, tot 60,7% bij mannen en 50,9% bij vrouwen van 80 jaar en ouder.
- Klinisch relevante longknobbels (≥100 mm³) waren aanwezig bij 11,1% van de deelnemers, met een hogere prevalentie bij oudere leeftijdsgroepen.
- Actievere knobbels (≥300 mm³) werden gevonden bij 1,1% tot 6,4% van de mannelijke deelnemers en 0,6% tot 4,9% van de vrouwelijke deelnemers.
Conclusie
Longknobbels komen voor in een aanzienlijk deel van alle leeftijdsgroepen bij niet-rokers in Noord-Europa, met een iets hogere prevalentie bij mannen dan bij vrouwen. Deze bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van de screening en monitoring van longknobbels bij niet-rokers.