Lifelines opent nieuwe locatie in Assen
Het Lifelines-onderzoek opent op maandag 4 november een nieuwe locatie in Assen, aan de Stationsstraat 29a (Florijn). Deelnemers uit Assen en omstreken ontvangen van Lifelines de komende maanden een uitnodiging om langs te komen. Sinds 2006 worden ze elke vijf jaar uitgenodigd om van top tot teen opgemeten te worden en lichaamsmaterialen zoals bloed en urine af te staan. Deze herhaalde verzameling van data is een rijke bron voor onderzoekers wereldwijd.
Ook op de locatie in Assen kunnen deelnemers terecht voor metingen, zoals het hartfilmpje, bloeddruk en longfunctie. Daarnaast worden er computertesten afgenomen. Nieuw in deze vierde onderzoeksronde is dat deelnemers zelf enkele metingen uit gaan voeren, te beginnen bij de lengte en het gewicht. Hiervoor is een apparaat beschikbaar en staan medewerkers klaar om te helpen waar nodig. De vragenlijsten zijn aangepast in meerdere korte vragenlijsten die op mobiel in te vullen zijn, een wens van veel deelnemers.
Wisselende locaties in Noord-Nederland
Lifelines opent gedurende deze onderzoeksronde tien locaties, die wisselend open zijn. “Onze deelnemers wonen verspreid over Noord-Nederland. We openen tijdelijke locaties zodat we alle deelnemers de gelegenheid geven naar een locatie te komen bij hen in de buurt. Sommige plekken zijn lang open, sommige maar kort. Locatie Assen is naar verwachting tot eind 2025 geopend’, aldus Marcel Bruinenberg, manager Verzamelen bij Lifelines.
Groot en waardevol
Ruim 90.000 deelnemers hebben vrijwillig meegedaan aan de vorige, derde onderzoeksronde van Lifelines, waarbij zij van top tot teen gescreend zijn. Door de metingen elke vijf jaar te herhalen krijgt de wetenschap inzicht in hoe ziektes ontstaan en zich ontwikkelen. Zo speelt Lifelines ook een belangrijke rol in het relatief nieuwe onderzoeksveld dat zich richt op de invloed van darmbacteriën op de gezondheid. Ruim tienduizend deelnemers stonden meerdere keren ontlasting af. Deze materialen worden onder andere in het nieuwe Groningen Microbioom Hub van het UMCG gebruikt voor diverse onderzoeken. Ook in Assen zal deze verzameling opnieuw plaats vinden.
Over Lifelines
Lifelines is een multidisciplinair bevolkingsonderzoek met als doel om langdurige gezondheidseffecten te onderzoeken en bij te dragen aan de preventie van veel voorkomende ziektes. Door het volgen van ruim 167.000 deelnemers uit de noordelijke provincies biedt Lifelines een waardevolle dataset voor nationale en internationale onderzoekers. Lifelines heeft voor het uitvoeren van de vierde onderzoeksronde subsidie ontvangen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast financieren het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen de basisinfrastructuur van het onderzoeksprogramma.