Op het moment dat we Marco Heerschop (28) in zijn woonplaats Sneek treffen, heeft hij net negen buisjes bloed afgestaan voor het tweede onderzoek van de 2e screening. Lachend: “Prima, de dames waren heel vriendelijk. Het was zo klaar! Het is allemaal best veel, maar ik vind het heel belangrijk om mee te doen aan Lifelines. Voor mezelf en voor anderen.”
Hij legt het graag uit, stuurde zelfs een tweet over zijn laatste bezoek aan de locatie in Sneek. Sinds vijf jaar doet Marco mee aan Lifelines. Via zijn schoonouders werd hij deelnemer. Marco: “Zij vertelden erover. Het was net na de tijd dat mijn vader een hartaanval had gekregen. Ondanks dat hij sportief is en gezond leeft lijkt er wel een hartafwijking in onze familie voor te komen. Dat zet je aan het denken. Deelname aan Lifelines is voor mij ook soort APK van je lichaam.”
Hij vervolgt: “Je wordt gewoon even helemaal binnenste buiten gekeerd. Veel belangrijke zaken worden gemeten en gecontroleerd; bmi, gewicht, bloed, urine, hartfilmpje. Van alles. Destijds ook geheugentestjes met kaartjes en andere cognitieve testen. Over zes weken krijg ik de terugkoppeling. Eerst aan de huisarts en daarna ikzelf.”
Deelname aan Lifelines veranderde zijn kijk op gezondheid. Hij legt uit: “In eerste instantie deed ik voor mezelf mee, een soort angst van ‘ben ik wel gezond?’ en ‘wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam in de loop van de tijd?’. Dat vind ik interessant. Het is niet vanzelfsprekend dat je gezond bent, ook al ben je sportief. Maar wat kun je er zelf aan doen?” Daarnaast doet Marco ook mee voor de wetenschap. “Ik vind het écht top om mede het verschil te kunnen maken door mee te doen aan zo’n bevolkingsonderzoek. Dat geeft me een goed gevoel. Het is een fijne gedachte om mee te helpen om bepaalde ziektes te voorkomen en medicijnen te ontwikkelen. Alleen zou ik wel wat meer over de resultaten willen weten, daar ben ik heel benieuwd naar.”
De laatste jaren maakte Marco een aantal gevallen mee van jonge mensen die kwamen te overlijden. “Als het zo dichtbij komt, dan ga je er meer over nadenken. Niet alles is vanzelfsprekend, zeker een goede gezondheid niet.” Zelf raakte hij zwaar geblesseerd. Als voetballer had hij talent en speelde hij op het hoogste amateurniveau, maar een zware blessure zette een streep door de rekening. “Ik kwam op mijn achttiende in het eerste van topklasser ONS Boso Sneek en zat er vijf jaar bij. Vanwege een heupblessure moest ik helaas noodgedwongen stoppen. Pas de laatste tijd kan ik weer pijnvrij bewegen en speel ik weer in een vriendenteam. Dat is me veel waard!”
Van zijn passie voor sport kon hij zijn werk maken als reporter en regisseur voor sc Heerenveen TV. Dagelijks bezig in de topsport. Ook daarin speelt gezondheid een rol. Marco: “Ik werk in een sportieve omgeving, met veel jonge gezonde mensen. Iedereen om je heen lijkt topfit en daardoor word je gestimuleerd om zelf ook gezond te leven. Mede door mijn deelname aan Lifelines ben ik me bewuster geworden van mijn gezondheid. Het beheerst niet ons leven, maar mijn vriendin en ik eten en drinken vaak gezond! En over vijf jaar ga ik uiteraard weer voor de APK!”