Database-studies
Beleidsmakers of organisaties die zelf geen toegang willen tot individuele data kunnen een partner organisatie vragen populatie inzichten op groepsniveau te rapporteren, verbeelden of vertalen.
Partners
Partners van Lifelines die database studies kunnen uitvoeren zijn:
- GGD Drenthe
- GGD Fryslan
- GGD Groningen
- Trendbureau Drenthe
- Fries sociaal planbureau
- Planbureau Groningen
- STAMM CMO
- Gemeente Groningen
- Provincies Groningen
- Drenthe en Fryslan
- Asc Academics
- GPRI
- CBS
- RIVM
- TNO
- Ministeries van VWS, EZ, SZW
General Practitioners Research Institute
Onze partner GPRI kan helpen bij het omzetten van het idee een specifieke onderzoeksvraag, het beheren van organisatorische processen zoals het beoordelen van de haalbaarheid, het aanvragen en verkrijgen van de nodige gegevens uit de Lifelines database, het analyseren van de gegevens, het verstrekken van de resultaten in de gewenste vorm en het meedenken in vervolgstappen.
Datawerkplaats Mentale Gezondheid
In Drenthe wordt datagedreven gewerkt aan de (mentale) gezondheid van alle Drenten met een interactief dashboard. Hierbij worden onder andere Lifelines data gebruikt. Diverse partijen werken zo samen aan de transformatie van zorg naar gezondheid.
Hartstichting
De Hartstichting heeft, in samenwerking met het UMC Utrecht, onderzoek gedaan met behulp van Lifelines data om te laten zien welke clusters en combinaties van hart- en vaatziekten met andere niet hart- en vaatziekten voorkomen. Hart- en vaatzieken komen vaak samen voor met andere ziekten. Tijdens de behandeling van de ziekten wordt deze combinatie nog niet standaard meegenomen.
De cijfers zijn belangrijk, omdat behandelplannen voor hart- en vaatziekten nu nog veelal niet zijn afgestemd op andere ziekten. De cijfers die de Hartstichting met dit onderzoek berekent, zouden het startpunt kunnen zijn voor het creëren van nieuwe behandelstrategieën voor clusters van ziekten, in combinatie met hart- en vaatziekten.