Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

microbioom

Onderbuikgevoel: de relatie tussen depressie, angst en het darmmicrobioom

Wetenschappelijk onderzoeker S. Brushett en een team van collega's gebruikten Lifelines-gegevens om te bestuderen hoe darmbacteriën samenhangen met depressie en angst. 

In dit onderzoek keken onderzoekers hoe de verzameling micro-organismen in de darmen, bekend als het darmmicrobioom, samenhangt met psychische aandoeningen zoals depressie en angst. Ze bestudeerden meer dan 7.000 mensen uit Noord-Nederland, sommigen met internaliserende stoornissen (zoals depressie of angst) en sommigen zonder. Ze ontdekten dat bepaalde soorten bacteriën in de darmen verband hielden met depressieve stoornissen, terwijl andere soorten verband hielden met angststoornissen. Deze verbanden bleven zelfs bestaan nadat rekening was gehouden met het gebruik van bepaalde medicijnen.

Sommige bacteriën waren minder talrijk bij mensen met depressie of angst, zoals Ruminococcus bromii en Bifidobacterium bifidum. Bovendien ontdekten ze dat bepaalde biochemische routes die verband houden met neurotransmitters zoals dopamine ook verband hielden met depressie en dysthymie (een vorm van chronische depressie). Zelfs nadat rekening was gehouden met andere darmgerelateerde problemen zoals prikkelbare darmsyndroom, bleven deze verbanden significant. Het onderzoek suggereert dat verschillen in het darmmicrobioom nauwer gerelateerd zijn aan internaliserende stoornissen dan aan het gebruik van bepaalde medicijnen.

Het Nederlandse kabinet heeft 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds toegekend aan een publiek-privaat consortium dat onderzoek gaat doen naar microbiomen en hun economisch interessante toepassingen. De subsidie uit het Groeifonds, bovenop de €150 miljoen die de tientallen consortiumdeelnemers zelf bijdragen, ondersteunt de activiteiten van een nationaal 'Holomicrobioom Instituut' dat de komende tien jaar wordt opgericht.

Klik hier voor meer informatie over het Holomicrobioom Instituut